Profiel Werkstuk

Mijn profielwerkstuk gaat over de amfibieën in Nederland en de kleur van de amfibieën. Daarbij heb ik posters van de kikker en padden gemaakt. De kikkers zitten per soort op verschillende posters van A3 papier en de padden zitten op een poster van A2 papier. De posters heb ik met ecoline gemaakt. Door de posters wil ik mensen aan trekken die nog niet veel van de amfibieën weten door de informatie te visualiseren. 

Bastaardkikker

De bastaardkikker is verwant aan de meerkikker. Deze verwantschap heb ik willen benadrukken. Ik heb 1 grote kikker in het midden getekend als middelpunt. Dit heb ik ook bij de meerkikker gedaan. Verder is de opzet van de posters verschillend omdat ik verschillende aspecten van de kikkers wil laten zien. Ik heb bijvoorbeeld bij de bastaardkikker het skelet en de metamorfose getekend. Bij de meerkikker heb ik de buikzijde getekend omdat deze gemarmerd is. 

Wat de poster van de bastaardkikker rommelig maakt naar mijn smaak, is dat de twee kikkers rechts onderin overlappend getekend zijn. Pas toen de tekening klaar was, zag ik dat deze weergave van de kikker niet geschikt is voor een poster. 

Ik ben veel tijd kwijt aan het maken van de juiste kleuren. Ik wil dat de kleuren zo veel mogelijk kloppen met de realiteit. Met deze poster was ik in totaal twaalf uur bezig. Het lettertype is niet zomaar, elke kikker krijgt dezelfde lettertype. Ik heb het lettertype Berlin Sans FB gekozen als een knipoog naar de schoolplaten van voor de WO II. De ‘K’ zijn duidelijk vormgegeven wat ik passend vind voor poster voor kikkers.

Boomkikker

De poster van de boomkikker ziet er rustig uit. De tekening heb ik opgezet als een spiraal waarmee de blik van de kijker als het ware door de tekening wordt getrokken. 

In het midden van het blad zit een grijze boomkikker. Wanneer een boomkikker stress ervaart wordt hij grijs/donkergroen. Deze bijzonderheid wil ik verwerken in mijn poster. Een boomkikker zit veel in braamstruiken, daarom heb ik ervoor gekozen om een boomkikker te tekenen die in op een bramentak zit.

Bruine kikker

De poster van de bruine kikker heb ik als een V-vorm ingedeeld. Ik heb speciaal op de buik en de achterpoten gelet. Door de knobbel op de  achterpoten en de gevlekte buik kun je de bruine kikker onderscheiden van de heikikker. De bruine kikker heeft een kleine graafknobbel op zijn achterpoot en een gevlekte buik. De poster van de bruine kikker en de heikikker hebben dezelfde opstelling. Hiermee wil ik benadrukken dat beide kikkersoorten vooral hiermee een bijzondere positie innemen onder de kikkers die in Nederland leven.

Heikikker

De poster van de heikikker heb ik na die van de bruine kikker gemaakt. De posters van de heikikker en de bruine kikker hebben dezelfde opbouw. Op deze manier maak ik duidelijk dat de kikkers erg op elkaar lijken, ook al zijn ze genetisch zeer verschillend.  met het blote oog zijn de bruine kikker en de heikikker het gemakkelijkst te onderscheiden aan hun graafknobbel. hiervoor moet je naar de achterpoten kijken daarom heb ik dit detail van de achterpoten apart opgenomen op het poster.

Een ander belangrijk onderscheidend kenmerk is de egaal witte buik van de heikikker. Ook dit detail heb ik getekend. De spectaculair blauwe kleur van de mannetjes in het paarseizoen is onmisbaar in mijn poster. Eindelijk kon ik een andere kleur gebruiken dan de bruine, groene en zwarte kleuren.

Meerkikker

De eerste poster is die van de meerkikker. Ik heb veel tijd besteed aan het indelen van de poster. Omdat het de eerste poster is, is nog alles nieuw. Ik wil dat de poster aantrekkelijk is om te zien. Ik heb dus ook onderzoek gedaan op de bladverdeling. Ik heb in boeken gebladerd hoe andere kunstenaars het blad hebben ingedeeld, ik heb daar inspiratie van gekregen. Ik ben begonnen met een schets in mijn schetsboek. Wanneer ik daar tevreden mee ben, heb ik de schets gemaakt op het definitieve papier. Voor elke meerkikker ben ik rond de 4 uur mee bezig geweest. Ik moet echt op het proces vertrouwen wanneer ik met mijn ecoline werk. De eerste lagen die ik aanbreng lijken op vlekken. Pas op het einde wanneer die kikker bijna af is en de zwarte en witte ecoline wordt gebruikt gaat het op een meerkikker lijken. Ik heb van plaatjes getekend van de website Ravon.

Poelkikker

Poster van de poelkikker heb ik bij hetzelfde ingedeeld als de meerkikker. Ik wil hiermee laten zien dat ze aan elkaar verwant zijn. De poster van de poelkikker is de laatste poster van de 6. Doordat ik al veel ervaring heb gekregen door de andere posters te maken, ging het tekenen snel. Ik was rond de 2 uur bezig voor elke kikker.

Padden

De poster van de padden is op een A2 vel gemaakt. Het is een andere opstelling dan alle andere posters. Op het vel zitten vijf verschillende soorten padden, geelbuikvuurpad, gewone pad, knoflookpad, rugstreeppad en vroedmeesterpad. De geel buikvuurpad staat er twee keer op. Zodat je de rug en de buik kan zien. Elke pad duurt ongeveer 4 uur om te schilderen. Dit is ook mijn laatste poster van de PWS die ik heb gemaakt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb